rsz ergotherapia

Εργοθεραπεία είναι η εφαρμοσμένη θεραπευτική και αποκαταστασιακή παρέμβαση που σκοπεύει στην κινητοποίηση, ενδυνάμωση και διευκόλυνση της ικανότητας του ατόμου να συμμετέχει και εκτελεί με λειτουργικό τρόπο καθημερινές δραστηριότητες απαραίτητες για την εκπλήρωση των ρόλων του.

Οι Ρόλοι του ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, τις προσωπικές επιλογές και τις απαιτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος. Στην προσχολική και σχολική περίοδο τα άτομα έχουν σαν κύριο ρόλο αυτόν του μαθητή με παράλληλους ρόλους που αναφέρονται στις σχέσεις με την οικογένεια και τους συνομιλήκους.

Η αισθητηριοκινητική απαρτίωση, η φροντίδα του εαυτού, η κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, το παιχνίδι, η σχολική προσαρμογή και μάθηση, αποτελούν κύριους τομείς ενασχόλησης του ατόμου. Τυχόν ελείμματα σε απαιτούμενες δεξιότητες δημιουργούν εμπόδια στην εκπλήρωση των ρόλων του ατόμου με επάρκεια.

Προβλήματα στην ανάπτυξη, νευρολογικές διαταραχές, ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα, χρόνια νοσήματα και κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην ψυχοκοινωνική και σχολική προσαρμογή και ένταξη. Ειδικότερα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής-υπερκινητικότητα, διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, δυσπραξία, διαταραχή συντονισμού των κινήσεων ή δυσγραφία αντιμετωπίζουν λειτουργικές δυσκολίες στην σχολική και κοινωνική ένταξη και την μάθηση.

Ο Εργοθεραπευτής συνεργάζεται με τους γονείς / κηδεμόνες και άλλους επαγγελματίες για να εντοπίσει και αντιμετωπίσει τις ανάγκες των παιδιών που βιώνουν τέτοιου είδους προβλήματα,  να αναγνωρίσει, τροποποιήσει ή αντισταθμίσει  εμπόδια που παρεμβαίνουν, περιορίζουν ή  αναστέλλουν την λειτουργική απόδοση, να εκπαιδεύσει και προβάλει μοντέλα δεξιοτήτων και στρατηγικές για τα παιδιά, τις οικογένειές τους και άλλους ενήλικες ώστε να επεκτείνουν την θεραπευτική παρέμβαση σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Επίσης να  προσαρμόσουν τις δραστηριότητες, τα υλικά, και τις περιβαλλοντικές συνθήκες ώστε τα παιδιά να είναι ικανά να συμμετέχουν υπό διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικά πλαίσια ζωής (π.χ., το σπίτι, το σχολείο, τον αθλητισμό, τα εξωσχολικά προγράμματα).

Ειδικότερα:

- Ο Εργοθεραπευτής Αξιολογεί την Λειτουργικότητα και τις Δεξιότητες του ατόμου με τη χρήση ειδικών δοκιμασιών (tests), πρακτικών δοκιμασιών και λιστών παρατήρησης και καταγραφής και οργανώνει το ατομικό ή ομαδικό πρόγραμμα εργοθεραπείας με βάση τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που θέτει.

- Εργαλεία του Εργοθεραπευτή αποτελούν:

  1. Ειδικές τεχνικές ενδυνάμωσης δεξιοτήτων
  2. Κατάλληλα επιλεγμένες και εφαρμοσμένες δραστηριότητες
  3. Στοχευμένες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και το περιβάλλον

 

Πότε ενα παιδί χρειάζεται τη βοήθεια του εργοθεραπευτή